Pietinis langas

Balsuoji pirmą kartą? Kaip nepaskęsti balsadėžėje.

Medeinė Pangonytė

Daugelis mūsų puikiai prisimename rinkimų dienas per vaikystės rūką: su tėvais nueidavome į balsavietę, kabinose sulaukdavome, kol tėvai kažką ten pažymėdavome ir tada ateidavo mūsų laukiamiausias momentas – mes įmesdavome biuletenį į balsadėžę. Tas paprastas veiksmas kažkodėl atrodydavo svarbesnis, nei iš tiesų buvo. Jautėmės labai dideli.

Šį rudenį didelė dalis dvyliktokų tai darys jau nebe už tėvus, bet už save. Vieniems tai bus pirmasis už save atiduotas balsas, kitiems – jau antrasis, o tretiems, pirmą kartą balsavusiems jau per Europos parlamento rinkimus, tai bus jau treti jų gyvenime rinkimai, kuriuose gali balsuoti. Tačiau su galimybe balsuoti kyla ir daugybė klausimų: Kur aš turiu balsuoti? Ką turiu turėti su savimi, eidamas balsuoti? Kaip išsirinkti geriausią kandidatą, jei niekada nesidomėjau politika? Nesijaudinkite, į visus klausimus, galinčius iškilti pirmą, antrą ar net trečią kartą balsuojantiesiems atsakysime šiame straipsnyje.

  1. ,,Kur aš turiu eiti balsuoti?” Tai klausimas, iškylantis visiems, visada ir per visus rinkimus. Kasmet rinkimų apygardos (t.y. gyvenvietės, kurių ribose gyvenantys žmones balsuoja tose pačiose lokacijose ir turi tokį patį kandidatų pasirinkimą) keičiasi ir sukelia šiokį tokį chaosėlį, tačiau nereikia išsigąsti, reikalingą informaciją rasti tikrai nėra sunku. Pirmasis būdas, kaip gali rasti reikalingą informaciją, yra Vyriausiosios Rinkimų Komisijos puslapyje (vrk.lt). Ten rasi Klaipėdos ir kitų miestų ar rajonų žemėlapius, kuriuose bus nuspalvintos visų apygardų ribos. Antrasis ir žymiai paprastesnis būdas yra nukeliauti į nešališko politikos stebėsenos tinklo ,,Žinau ką renku” puslapį (zinaukarenku.lt), kuriame iškart pamatysi užrašą ,,SEIMO RINKIMAI 2024” ir po juo puikuosis paieškos eilutė, kurioje, įvedęs savo adresą, iškart gausi tau priklausančios vienmandatės apygardos pavadinimą ir kandidatus, už kuriuos galėsi balsuoti.
  2. ,,Ką turiu turėti su savimi, eidamas balsuoti?” Tik pasą ir nuomonę, už ką atiduosi pirmąjį savo gyvenime balsą.
  3. ,,Balsuoju pirmą kartą, o išgirdęs žodį ,,Politika” jaučiuosi kaip ………………” . No worries. Užduotis nelengva, tačiau tikrai įveikiama. Lengviausias būdas, kaip ją gali įveikti yra žiūrėti debatus. Taip, gal skamba kiek nuobodžiai, bet būtent debatuose gali geriausiai susipažinti su kandidatais ir sužinoti, iš kokio molio jie drėbti. Treji debatai, kuriuos mes rekomenduojame: Teminius VRK visų sąrašų debatus, kuriuos rasite LRT mediatekoje, ,,Žinau ką renku” debatus, vykstančius visose Lietuvos vienmandatėse apygardose (su kandidatais, už kuriuos galėsite atiduoti balsą ne tik balsuodami už partiją, bet ir už asmenį) ir spalio 11 dieną, 20 valandą Lukiškių kalėjime vyksiančius ,,Žinau ką renku” sąrašų lyderių debatus, kuriuos galėsite stebėti per LRT. Dar vienas būdas, susipažinti su kandidatais yra zinaukarenku.lt platformoje jiems užduodami klausimai, į kuriuos atsižvelgdami galite tikrai nesunkiai išsirinkti savo kandidatą.
  4. ,,Noriu balsuoti, tačiau rinkimų dieną NIEKAIP negalėsiu atvykti į rinkimų vietą”. Nesijaudink net jei balsuoti rinkimų dieną negali, visuomet gali ateiti balsuoti išankstinio balsavimo metu spalio 8 – 10 dienomis, nuo 7 iki 21 valandos miesto ar rajono, kuriame esate registruotas, savivaldybėje.

Ir būtent taip, apsišarvavę asmens dokumentu ir stipria nuomone, spalio 13 dieną visi keliausime prie balsadėžių, atiduoti pirmųjų savo gyvenime balsų.

Iniciatyvos ,,Man ne dzin” kampanijos nuotrauka.

,,Zefyrai"